4 Ekim 2013 Cuma

Erasmus'a gidişte hazırlık aşaması

Bu yazımızda hazırlık aşamasında yapmanız gereken birkaç şeyden söz edeceğiz.
Öncelikle Fransa'daki okulunuza kabul edildikten sonra size okuldan gönderilen belgelerin birden fazla kopyasını alın ve sakın kaybetmeyin :) Hemen kendinize bir erasmus dosyası oluşturun ve içinde sadece erasmusla ilgili belgeleriniz olsun. Okulunuzun sekreterlik bölümündeki yetkili kişilerle aranızı iyi tutun; çünkü size çok lazım olacaklar :) Bölümünüzün erasmus koordinatörü hazırlık süresi boyunca sizin en yakın arkadaşınız olmalı; sizi ne kadar başından savmaya çalışsa da sınırsız yüzsüzlük hakkınızı sonuna kadar kullanmaktan kaçınmayın. 
Vizeye başvurmadan önce CampusFrance dosyanızı oluşturmanız gerekecek. bu konuyu farklı bir başlık altında ele alacağız.
Erasmus seneniz başlamadan önce Türkiye'deyken yapmanız gereken en önemli şeylerden birisi hibe sözleşmenizi imzalamak ve okulunuzdaki yetkili kişiye teslim etmek. Hibe sözleşmeniz size erasmus seneniz boyunca verilecek burs içindir. Sözleşmeyi imzalamadan önce hangi Ziraat Bankası şubesinde hesap açtırmanız gerekiyorsa o şubede 'euro' hesabınızı açtırın. Hesap numaranızı not edin; çünkü sözleşmeye yazmanız gerekecek.
Diğer önemli nokta ders seçimidir. Gittiğiniz okula göre derslerinizi internetten seçmeniz gerekebilir ve yine okulun sistemine göre seçtiğiniz derslerde değişiklik yapmanız mümkün olmayabilir. O yüzden derslerinizi seçmeden önce okulunuzdaki erasmus koordinatörünüzle, denkleştirmeniz gereken derslerin hocalarıyla ve daha önce Fransa'daki okulunuza daha önce gelmiş olan diğer öğrencilerle iletişim kurun ama kesinlikle ilgi alanınıza göre ders seçimi yapın! Seçtiğiniz dersleri öğrenim sözleşmenize yazın ve erasmus koordinatörünüze imzalatın. Fransa'ya vardığınızda aynı belgeyi Fransa'daki yetkili kişiye imzalatıp Türkiye'deki okulunuza fakslamanız ya da mail atmanız gerekecek; bu yüzden bu belgeyi de sakın kaybetmeyin.
Türkiye'den geldiğiniz için, göçmen muamelesi görmeye hazırlıklı olun. OFII (Office Français de l'Immigration et de l'Intégration) diye bir kurumla tanışacaksınız ve bu kurum sizi hem Türkiye'de hem de Fransa'da baya uğraştıracak. Bu kurumla ilgili belgelerinizi kesinlikle kaybetmeyin, mümkünse taratıp bilgisayarınızda da bulundurun.
Fransa'daki okulunuza kaydınız sırasında sizden sağlık sigortası yaptırmanız istenebilir. Bu durumda ödemeyi internetten yapıp Fransa'ya vardığınızda öğrenci işleri bölümünden sizin sigortalı olduğunuzu kanıtlayan belgeleri alabilirsiniz. Zaten Fransa'da bulunduğunuz süre boyunca bir sigortanız olmak zorunda. Bu yüzden okul kaydı sırasında karşınıza böyle bir seçenek çıkarsa mutlaka değerlendirin. Bu sigortayı yaptırdığınız zaman ayrıca seyahat sigortası yaptırmanıza gerek kalmayacak, vize başvurunuz sırasında da sizden bunu istemeyecekler.
Türk nüfus cüzdanınız üzerinde sadece Türkçe yazdığı için yurt dışında geçerli olmayacaktır, bu yüzden Nüfus Müdürlüğünden 'çok dilli doğum belgesi' alın ve bunu da çoğaltın. Aynı zamanda ehliyetiniz (varsa) uluslar arası geçerliliğe sahip bir diğer kimliktir.
Paris'te konaklayacak yer bulmak çok büyük bir muamma olsa da gelmeden önce bunu halletmeye bakın. Emin olun geldikten sonra çok daha zor olacaktır. Fazla maceraya gerek yok :)
Pasaportunuzu sürekli yanınızda taşımayın. Kaybolduğunda yeniden çıkartmak sizi oldukça zorlayacaktır. Pasaportunuzun fotokopisini taşımayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca buradaki çoğu başvurunuzda pasaport fotokopiniz sizden istenecektir, olabildiğince çok fotokopiyle gelin.
Her zaman için kendinizi en kötüye alıştırın. Beklentilerinizi sıfıra indirgeyin. Erasmus hayat tecrübesi kazanmak ve kendi ayaklarınız üzerinde durabilmek için karşına çıkabilecek çok değerli bir fırsat. Bunu mutlaka en iyi şekilde değerlendirin.
Şimdilik bu kadar,
Sevgiler
A&C







1 Eylül 2013 Pazar

Blogumuza Merhaba!

Merhaba sevgili okuyucular,
Bu blogu Fransa'ya, özellikle de Paris'e gelmeyi düşünen Erasmus adayları için hazırlamaya karar verdik. Umarız sizin için faydalı olur :)
Öncelikle neden Fransa? Eğer francophone bir okulda değilseniz, Fransa'yı tekrar düşünün. Çünkü her zaman İngilizce konuşabilecek birilerini bulamayabilirsiniz. Ama Fransa'da İngilizce eğitimi çok iyi olan okullar da yok değil. Aynı zamanda bu okullarda Fransızca öğrenebileceğiniz veya geliştirebileceğiniz dersler de alabilirsiniz. Fransa, ikinci bir dil öğrenmek için güzel bir fırsat olabilir.
Paris çok turistik bir şehir gibi gözükse de aslında tam bir öğrenci şehri. Sadece fiyatlar açısından değil :) Örneğin, abuk sabuk bir soğan çorbası için 8 euro ödemeniz gerekebilir. Onun dışında Paris Avrupa'nın kalbi gibidir ve Erasmus maceranız boyunca birçok şehri ve ülkeyi gezip görebilirsiniz. Tabi paranız kalırsa :D Eğer her şeye rağmen Fransa ve Paris diyorsanız bloğumuzu okumaya başlayın!
Sevgiler