10 Ocak 2014 Cuma

Paris'te ulaşım nasıl sağlanır?

Bu yazımızda  Paris'te ulaşımınızı ne şekilde yapabileceğinizden bahsedeceğiz. Paris, metro ağının çok geniş olduğu bir şehir. İstediğiniz her yere metro ile kolayca ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda RER denilen trenler ve tramvay da size ulaşım kolaylığı sağlar.
Paris metrosunda 14 metro hattı (3bis ve 7bis'le 16), 5 RER hattı ve 5 tramvay hattı (T3b ile 6) bulunur. En güncel haritaya buradan ulaşabilirsiniz. Her ne kadar karmaşık gözükse de aslında çok kolay bir sistemi var. Metronun içine indikten sonra gideceğiniz yönün tabelasını takip etmeniz yeterli. Haritada farklı iki hat kesiştiğinde beyaz oval bir şekille gösteriliyor. Aynı zamanda bindiğiniz hattın hangi durakta hangi durakla kesiştiğini metroya bindikten sonra vagondaki işaretlerle de görebilirsiniz.
Paris 5 bölümden (zone) oluşur. Metro hatları 1. ve 2. zonelara ulaşımı sağlar. RER ise hem bu iki bölüme hem de diğer bölümlere gider. Gittiğiniz mesafe arttıkça biletinizin fiyatı da artar.
Havaalanına (Charles de Gaulle Havaalanı) indiğiniz zaman, "Paris by train" ya da "RERB" tabelasını takip edin. Tabelalar sizi zaten RER durağına çıkaracak. Ya gişeden ya da makinelerden tren biletinizi alabilirsiniz. Biletinizi gişeden alıyorsanız ücretsiz metro haritası da isteyebilirsiniz görevliden.
Eğer erasmusunuz bir dönemlikse ulaşımınızı NaviGo ile sağlayabilirsiniz ya da ImagineR başvurusunda bulunabilirsiniz. Ancak ImagineR en az 1 yıllık olur, yani eğer ImagineR başvurusunda bulunursanız geri dönmeden önce iptal etme işlemleriyle uğraşmanız gerekir.
NaviGo'yu herhangi bir metro istasyonundaki "information" gişesinden alabilir, makinelerde de yüklemenizi yapabilirsiniz. NaviGo'yu haftalık ya da aylık yükleyebilirsiniz. Ancak yüklemelerinizi ay başı ya da hafta başı yapmanız gerekiyor. Yükleme yaparken hangi "zone"lar arası seyahat edeceğinizi belirtmeniz de gerekiyor. Eğer belirttiğiniz "zone"un dışına çıkacaksanız ayrıca bilet almanız gerekir. NaviGo'nuza fotoğraf yapıştırıp isim yazmayı sakın unutmayın.
imagineR örneği
Bu şekilde ulaşım ImagineR'e göre daha pahalı olacaktır. ImagineR öğrencilerin kullandığı bir ulaşım kartı ve en az bir yıllık süresi var. Buna başvurabilmek için öncelikle Fransa'da bir banka hesabı açtırmış olmanız gerekiyor. Bu tür bürokratik işlemler Fransa'da çok uzun sürdüğü için ImagineR başvurunuzu yapıp kartınızı alana kadar ulaşımınızı NaviGo ile sağlayabilirsiniz. Sürekli bilet almak daha pahalıya gelecektir. ImagineR başvuru formunu herhangi bir metro durağındaki "information" gişesinden alabilirsiniz. Başvuru formunu doldurup öğrenci belgenizi ve banka bilgilerinizi ekleyerek formla birlikte size verilen zarfa koyup postalamanız gerekiyor. Kartınız size en geç 21 gün sonra ulaşacaktır. Eğer kartınız ulaşmazsa bazı büyük duraklardan (Örneğin; Bastille, Gare de Lyon) kartınızı talep edebilirsiniz. ImagineR kartınızı en geç süre bitimine 3 ay kala iptal ettirebilirsiniz. Bu zamanı geçirirseniz iptal hakkınız kalmaz ve kalan ayları Fransa'da olmasanız bile ödemek zorunda kalırsınız. ImagineR size bazı mağaza ve restoranlarda indirim olanağı sağlar (Örneğin; GAP, McDonalds). Bunun haricinde Aynı zamanda hafta sonları ImagineR'inizle zonelar arası bilet farkını ödemeden bedava ulaşım sağlayabilirsiniz. Yani normalde sadece 1. ve 2. zone'da seyahat edebilirken; hafta sonları herhangi başka bir bilet almanıza gerek kalmadan 5. zone'a gidebilirsiniz.
Sevgiler
Cansu&Aybüke

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder