12 Ocak 2014 Pazar

Paris'te Kalacak Yer Sorununa Öneriler

Burası bizim kaldığımız Estudines - Saint Mandé
Paris'in en büyük sorunlarından biri kalacak yer. bu başlıkta bu soruna birkaç çözüm önermeye çalışacağız. Devlet yurtları zaten Fransız öğrencilere zor yettiğinden erasmus öğrencilerine ev kiralamaktan ya da özel yurtlardan başka çare kalmıyor. Yurt konusunda en geniş ağa sahip internet sitesi burada. Ayrıca bizim de size önerebileceğimiz birkaç özel yurt var. Yurtlara contact bölümünden mail atmaya çekinmeyin. Önerebileceğimiz özel yurtlardan ilki, kendimizin de kaldığımız Estudines yurtları. Biz bu yurt zincirinin Saint-Mandé'deki şubesinde kaldık ve odayı iki kişi paylaştık. Odamız iki kişilik bir odaydı ve odanın içinde iki ayrı yatak odası, mutfak, banyo ve tuvalet de vardı. Bonus olarak bir de terasımız vardı ama her zaman denk gelmeyebilir :) Biz o dönemde var olan bir kampanyadan yararlanmıştık ve elektrik (ısınma içinde), su ve 2 haftada bir temizlik hizmetiyle beraber ayda 1390€ verdik. Yurtta ağırlıklı olarak tek kişilik odalar mevcuttu ve yine tek kişilik odalarda da mutfak, banyo ve tuvalet bulunmaktaydı. Tam bir öğrenci yurdu gibi değildi, apart otel kıvamındaydı. Başka bir arkadaşımız, bu zincirin Oberkampf'taki şubesinde tek kişilik bir odada kalmıştı ve 900€ civarında bir kira ödedi. Estudines'in yukarıda linkini verdiğimiz internet sitesinden, bu yurtlara bakabilir, mail atabilir ya da telefonla ulaşabilirsiniz.

Odamızdaki mutfağımız



Katolik yurdu
İkinci seçenek de RERB hattı üzerindeki Fontenay-aux-Roses durağında bulunan Katolik yurdu olabilir. Katolik yurdu ismi sizi korkutmasın; her inançtan kişiye açık bir yer. Çoğunlukla erkek öğrencileri kabul ettiğine dair söylentiler de var ancak internet sitesinde böyle bir ayrım yok. Bu yurtta odalarda mutfak yok ve odalar çoğunlukla iki kişilik, yani tanımadığınız kimselerle odanızı paylaşmak zorunda kalabilirsiniz. Kişi başı yaklaşık 500€ karşılığında, iki kişilik odalarda konaklama ve 1 ay içinde yemekhanesinde kullanabileceğiniz 20 yemek fişinden faydalanabilirsiniz.
Önerebileceğimiz bir başka yurt da, Centre d'Accueil International - Alésia, M4 (vişne çürüğü rengi hat) üzerinde bulunuyor. Bu yurtta kalan bir arkadaşımızın tecrübelerini direkt aktarıyoruz: "Mahalle iyi ve yurt güvenli. Arkadaş sokmak yasak. Aylık 450€. Oda 9 metrekare ve tuvalet yan odayla ortak. Yan odadaki komşu da genellikle hemcins oluyor. Ortak kullanımlı büyük bir mutfağı var. Güzel bir bahçesi var."
Eğer devlet yurtları için şansınızı denemek istiyorsanız o da burada (başvurular nisanda yapılıyor). Aynı zamanda Cité Universitaire'e de başvurabilirsiniz ama şansınızın çok düşük olduğunu söylemek gerek. Ev kiralamak için de önerebileceğimiz adres ise bu olabilir. Ev seçeneğini düşünürseniz, 1 ay öncesinden gidip emlakçıyla gezerek ev tutmanızı tavsiye ederiz. Ancak Fransız vatandaşlığına sahip birisinin sözleşme için garantör olması gerekebilir.
Yurtta da kalsanız evde de kalsanız ayda en az 500-600 euroyu gözden çıkarmanız gerekiyor. Fransız hükümetinin kira yardımından yararlanabilirsiniz. Bu yardım en azından size ayda 100 Euro bir katkıda bulunur. Ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Bu yardımı alabilmek için öncelikle Fransa'da bir banka hesabınız olması gerekiyor. Onun dışında "vignette"inizi (son yapılan değişikliklerle artık oturma izni değil bu belgeyi veriyorlar) de almış olmanız gerekiyor.
Kolay gelsin
Sevgiler
Cansu&Aybüke

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder