19 Ocak 2014 Pazar

Türkiye'den Fransa'ya Neler Götürmelisiniz?

BELGELER

  • Pasaportunuz ve fotokopisi (bol miktarda)
  • Vesikalık fotoğraf
  • Okuldan verilen belgeler ve fotokopileri (bol miktarda)
  • Çok dilli doğum belgesi (Nüfus Müdürlüğünden alınır - CAF için gerekli)
  • Learning Agreement (Erasmus koordinatörünüze ve okulunuzun Genel Sekreterliğine imzalatılmış bir şekilde)
  • OFII belgeleri ve fotokopileri (bol miktarda)

YEMEKLER

Kuru Gıdalar

  • Erişte
  • Tarhana
  • Pirinç (aslında Fransa'da çok fazla pirinç tipi var ama hiçbirisi bir baldo değil)
  • Kırmızı mercimek (belki çorba yaparsınız)
  • Tel ya da arpa şehriye (çorbanıza ya da pilavınıza koyabilirsiniz)
  • Bulgur (markette de satılıyor - Tipiak marka fena değil)

Paketli Ürünler

  • Hazır çorba
  • Puding
  • Kuruyemiş
  • Sevdiğiniz bisküvi ya da krakerler
  • Kuru meyve
  • Kabartma tozu (bazı tariflerimiz için gerekli)
  • Poşet çay
  • Sevdiğiniz, sık kullandığınız baharatlar (Fransa'da baharat çok pahalı)

DİĞER

  • Şampuan (Fransa'daki şampuanlar çok küçük ve çok pahalı)
  • Saç kremi
  • Duş jeli
  • Türkiye'de kullandığınız ilaçlar (Fransa'da bazı ilaçlar ancak reçeteyle satın alınabiliyor - Aynı zamanda getireceğiniz ilaçların reçetesini de yanınızda bulundurun havaalanında bir sorun olursa reçetenizi gösterebilirsiniz)
  • Saç kurutma makinesi
  • Terlik (banyoda kullanacağınız ayrı, odada kullanacağınız ayrı)
  • Tupperware su şişesi (Fransa'daki çoğu su markası çeşme suyu tadında, içlerinde en içilebilecek olanı Volvic - Şişenizi evinizde bu suyla doldurabilirsiniz)
  • Sigara içenler için çakmak (çakmak çok pahalı ama kibrit oldukça ucuz)
  • Şemsiye
  • Nevresim takımı

*Türkiye'ye ait şeylerin hepsini kendiniz de getirebilirsiniz; Paris'teki Türk mahallesinde de bulabilirsiniz.

12 Ocak 2014 Pazar

Fransa'da Banka Hesabı Açtırma

Fransa'da size en çok gerekli olacak şeylerden bir tanesi de bir banka hesabı. Bu başlıkta nasıl banka hesabı açacağınızdan bahsedeceğiz. Öncelikle hangi bankayı seçeceğinize karar verirken okulunuzun herhangi bir bankayla  anlaşması var mı diye mutlaka okulunuza sorun ya da okul açılmadan önce okulunuza mutlaka bir uğrayın. Biz, okul açılmadan önce öğrenci kartımızı alabilmek için okula gittiğimizde LCL Bankası okulda bir stand açmıştı ve okulumuzla anlaşmalı olduğunu öyle öğrenmiştik. Bazı bankalar okullarla anlaşmalar yapıyorlar ve siz o anlaşmalı bankada hesap açtırdığınızda hesabınıza belli bir miktar para yatırıyorlar hediye olarak.

Hesabı nasıl açacağız peki? Bu işlem Türkiye'ye göre uzun sürdüğünden Paris'e vardığınızda yapacağınız şeylerin listesinin en başına bunu koymanızı tavsiye ederiz. Hangi bankada hesap açacağınıza karar verdikten sonra bankanın ya evinize ya da okulunuza yakın bir şubesine gidip (ihtiyacınız olduğunda ulaşımınızın kolay olması açısından) girişteki danışma kısmına hesap açtırmak istediğinizi söylüyorsunuz ve bir randevu alıyorsunuz. Randevularınızı şubenin  yoğunluğuna göre bir hafta sonrasına bile verebilirler. Randevu gününüzde pasaportunuzu, oturduğunuz yere dair  olan belgenizi (attestation domicile) ve erasmus yaptığınız okuldan gelen kabul belgenizi yanınıza alarak bankaya gidin. Sizi danışmanınız karşılayacak ve bundan sonra bankayla ilgili herhangi bir sorununuzda hep danışmanınızla görüşeceksiniz. Hesap açtırma işlemi yaklaşık yarım saat sürüyor ve onlarca sayfa imzalamanız gerekiyor. Bankadan size verilen hiçbir kağıdı kaybetmeyin. Hesap açma işleminiz tamamlandığında danışmanınız size hesap bilgilerinizin yazdığı bir kağıttan birkaç kopya verecek. Bu kağıt sizin kira yardımı başvurunuz sırasında, ImagineR başvurunuz sırasında, telefon hattı başvurunuz sırasında ve daha nicelerinde gerekli olacak.
Hesabınızı açtırdıktan aşağı yukarı 15-20 gün sonra banka kartınızın şubenize geldiğine dair bir mail ya da mektup alacaksınız. Şubenize gidip kartınızı alıp hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
Biz LCL Bankasını kullanmıştık ve memnun kaldık. Siz de o bankayı tercih edebilirsiniz.
Türkiye'ye dönmeden önce banka hesabınızı kapatmak istediğinizde, yine pasaportunuz ve bankadan size verilen belgelerle beraber şubenize gidip danışmadaki görevlinin yardımıyla hesabınızı o gün içerisinde kapatabilirsiniz ve hesabınızdaki parayı alabilirsiniz.
Sevgiler
Cansu&Aybüke

Paris'te Kalacak Yer Sorununa Öneriler

Burası bizim kaldığımız Estudines - Saint Mandé
Paris'in en büyük sorunlarından biri kalacak yer. bu başlıkta bu soruna birkaç çözüm önermeye çalışacağız. Devlet yurtları zaten Fransız öğrencilere zor yettiğinden erasmus öğrencilerine ev kiralamaktan ya da özel yurtlardan başka çare kalmıyor. Yurt konusunda en geniş ağa sahip internet sitesi burada. Ayrıca bizim de size önerebileceğimiz birkaç özel yurt var. Yurtlara contact bölümünden mail atmaya çekinmeyin. Önerebileceğimiz özel yurtlardan ilki, kendimizin de kaldığımız Estudines yurtları. Biz bu yurt zincirinin Saint-Mandé'deki şubesinde kaldık ve odayı iki kişi paylaştık. Odamız iki kişilik bir odaydı ve odanın içinde iki ayrı yatak odası, mutfak, banyo ve tuvalet de vardı. Bonus olarak bir de terasımız vardı ama her zaman denk gelmeyebilir :) Biz o dönemde var olan bir kampanyadan yararlanmıştık ve elektrik (ısınma içinde), su ve 2 haftada bir temizlik hizmetiyle beraber ayda 1390€ verdik. Yurtta ağırlıklı olarak tek kişilik odalar mevcuttu ve yine tek kişilik odalarda da mutfak, banyo ve tuvalet bulunmaktaydı. Tam bir öğrenci yurdu gibi değildi, apart otel kıvamındaydı. Başka bir arkadaşımız, bu zincirin Oberkampf'taki şubesinde tek kişilik bir odada kalmıştı ve 900€ civarında bir kira ödedi. Estudines'in yukarıda linkini verdiğimiz internet sitesinden, bu yurtlara bakabilir, mail atabilir ya da telefonla ulaşabilirsiniz.

Odamızdaki mutfağımız



Katolik yurdu
İkinci seçenek de RERB hattı üzerindeki Fontenay-aux-Roses durağında bulunan Katolik yurdu olabilir. Katolik yurdu ismi sizi korkutmasın; her inançtan kişiye açık bir yer. Çoğunlukla erkek öğrencileri kabul ettiğine dair söylentiler de var ancak internet sitesinde böyle bir ayrım yok. Bu yurtta odalarda mutfak yok ve odalar çoğunlukla iki kişilik, yani tanımadığınız kimselerle odanızı paylaşmak zorunda kalabilirsiniz. Kişi başı yaklaşık 500€ karşılığında, iki kişilik odalarda konaklama ve 1 ay içinde yemekhanesinde kullanabileceğiniz 20 yemek fişinden faydalanabilirsiniz.
Önerebileceğimiz bir başka yurt da, Centre d'Accueil International - Alésia, M4 (vişne çürüğü rengi hat) üzerinde bulunuyor. Bu yurtta kalan bir arkadaşımızın tecrübelerini direkt aktarıyoruz: "Mahalle iyi ve yurt güvenli. Arkadaş sokmak yasak. Aylık 450€. Oda 9 metrekare ve tuvalet yan odayla ortak. Yan odadaki komşu da genellikle hemcins oluyor. Ortak kullanımlı büyük bir mutfağı var. Güzel bir bahçesi var."
Eğer devlet yurtları için şansınızı denemek istiyorsanız o da burada (başvurular nisanda yapılıyor). Aynı zamanda Cité Universitaire'e de başvurabilirsiniz ama şansınızın çok düşük olduğunu söylemek gerek. Ev kiralamak için de önerebileceğimiz adres ise bu olabilir. Ev seçeneğini düşünürseniz, 1 ay öncesinden gidip emlakçıyla gezerek ev tutmanızı tavsiye ederiz. Ancak Fransız vatandaşlığına sahip birisinin sözleşme için garantör olması gerekebilir.
Yurtta da kalsanız evde de kalsanız ayda en az 500-600 euroyu gözden çıkarmanız gerekiyor. Fransız hükümetinin kira yardımından yararlanabilirsiniz. Bu yardım en azından size ayda 100 Euro bir katkıda bulunur. Ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Bu yardımı alabilmek için öncelikle Fransa'da bir banka hesabınız olması gerekiyor. Onun dışında "vignette"inizi (son yapılan değişikliklerle artık oturma izni değil bu belgeyi veriyorlar) de almış olmanız gerekiyor.
Kolay gelsin
Sevgiler
Cansu&Aybüke

10 Ocak 2014 Cuma

Paris'te ulaşım nasıl sağlanır?

Bu yazımızda  Paris'te ulaşımınızı ne şekilde yapabileceğinizden bahsedeceğiz. Paris, metro ağının çok geniş olduğu bir şehir. İstediğiniz her yere metro ile kolayca ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda RER denilen trenler ve tramvay da size ulaşım kolaylığı sağlar.
Paris metrosunda 14 metro hattı (3bis ve 7bis'le 16), 5 RER hattı ve 5 tramvay hattı (T3b ile 6) bulunur. En güncel haritaya buradan ulaşabilirsiniz. Her ne kadar karmaşık gözükse de aslında çok kolay bir sistemi var. Metronun içine indikten sonra gideceğiniz yönün tabelasını takip etmeniz yeterli. Haritada farklı iki hat kesiştiğinde beyaz oval bir şekille gösteriliyor. Aynı zamanda bindiğiniz hattın hangi durakta hangi durakla kesiştiğini metroya bindikten sonra vagondaki işaretlerle de görebilirsiniz.
Paris 5 bölümden (zone) oluşur. Metro hatları 1. ve 2. zonelara ulaşımı sağlar. RER ise hem bu iki bölüme hem de diğer bölümlere gider. Gittiğiniz mesafe arttıkça biletinizin fiyatı da artar.
Havaalanına (Charles de Gaulle Havaalanı) indiğiniz zaman, "Paris by train" ya da "RERB" tabelasını takip edin. Tabelalar sizi zaten RER durağına çıkaracak. Ya gişeden ya da makinelerden tren biletinizi alabilirsiniz. Biletinizi gişeden alıyorsanız ücretsiz metro haritası da isteyebilirsiniz görevliden.
Eğer erasmusunuz bir dönemlikse ulaşımınızı NaviGo ile sağlayabilirsiniz ya da ImagineR başvurusunda bulunabilirsiniz. Ancak ImagineR en az 1 yıllık olur, yani eğer ImagineR başvurusunda bulunursanız geri dönmeden önce iptal etme işlemleriyle uğraşmanız gerekir.
NaviGo'yu herhangi bir metro istasyonundaki "information" gişesinden alabilir, makinelerde de yüklemenizi yapabilirsiniz. NaviGo'yu haftalık ya da aylık yükleyebilirsiniz. Ancak yüklemelerinizi ay başı ya da hafta başı yapmanız gerekiyor. Yükleme yaparken hangi "zone"lar arası seyahat edeceğinizi belirtmeniz de gerekiyor. Eğer belirttiğiniz "zone"un dışına çıkacaksanız ayrıca bilet almanız gerekir. NaviGo'nuza fotoğraf yapıştırıp isim yazmayı sakın unutmayın.
imagineR örneği
Bu şekilde ulaşım ImagineR'e göre daha pahalı olacaktır. ImagineR öğrencilerin kullandığı bir ulaşım kartı ve en az bir yıllık süresi var. Buna başvurabilmek için öncelikle Fransa'da bir banka hesabı açtırmış olmanız gerekiyor. Bu tür bürokratik işlemler Fransa'da çok uzun sürdüğü için ImagineR başvurunuzu yapıp kartınızı alana kadar ulaşımınızı NaviGo ile sağlayabilirsiniz. Sürekli bilet almak daha pahalıya gelecektir. ImagineR başvuru formunu herhangi bir metro durağındaki "information" gişesinden alabilirsiniz. Başvuru formunu doldurup öğrenci belgenizi ve banka bilgilerinizi ekleyerek formla birlikte size verilen zarfa koyup postalamanız gerekiyor. Kartınız size en geç 21 gün sonra ulaşacaktır. Eğer kartınız ulaşmazsa bazı büyük duraklardan (Örneğin; Bastille, Gare de Lyon) kartınızı talep edebilirsiniz. ImagineR kartınızı en geç süre bitimine 3 ay kala iptal ettirebilirsiniz. Bu zamanı geçirirseniz iptal hakkınız kalmaz ve kalan ayları Fransa'da olmasanız bile ödemek zorunda kalırsınız. ImagineR size bazı mağaza ve restoranlarda indirim olanağı sağlar (Örneğin; GAP, McDonalds). Bunun haricinde Aynı zamanda hafta sonları ImagineR'inizle zonelar arası bilet farkını ödemeden bedava ulaşım sağlayabilirsiniz. Yani normalde sadece 1. ve 2. zone'da seyahat edebilirken; hafta sonları herhangi başka bir bilet almanıza gerek kalmadan 5. zone'a gidebilirsiniz.
Sevgiler
Cansu&Aybüke

9 Ocak 2014 Perşembe

Fransa'ya nasıl vize alırız?

Merhaba,
Umarız bu başlık vize almaya çalışırken size yardımcı olur. Öncelikle vize için gereken belgelerinize buraya tıklayarak bakın.
Vize alabilmek için en önemli belgeniz tabi ki pasaportunuz. Eğer yeşil pasaportunuz varsa maalesef bordo renkli pasaport çıkartmanız gerekiyor kendinize. Çünkü yeşil pasaportunuzla uzun dönemli olarak kalamazsınız bir Schengen ülkesinde. Yeşil pasaportunu bordo pasaporta dönüştüreceklere uyarı : sakın yeni pasaportunuzu 1 yıllık çıkartmayın.
Vize başvurunuz esnasında sizden istenen belgeler arasında pasaportun işlenmiş sayfalarının fotokopisi var. Eğer süresi geçmiş eski bir pasaportunuz daha varsa ondaki işlenmiş sayfaların fotokopisini de eklemeniz yararlı olur.
Vize başvuru formunuzu buradan indirebilirsiniz. Bu formdan iki tane doldurmanız gerekiyor eksiksiz bir şekilde. Formun İngilizce versiyonu da mevcut. 
CampusFrance dosyanızı onayladıktan sonra size bir onay belgesi gönderiyor. Bu belgenin çıktısını almayı unutmayın ve vize belgelerinize ekleyin.
OFII müracaat formunu da doldurmuş olmanız gerekiyor. Vizeye başvururken bu formun sadece üst kısmını dolduracaksınız. Bu belge, pasaportunuzu almaya gittiğinizde pasaportunuzla birlikte size geri verilecek. Bu belgeyi geri aldığınız zaman "Cadre Reservé au Consulat" kutucuğunun hemen sağındaki kaşe bölümünün kaşelenmiş olup olmadığını kontrol edin. Eğer kaşelenmemişse konsolosluğa gitmeniz gerekecektir.
Fransa'ya vardıktan hemen sonra bu belgenin alt kısmını doldurun ve pasaportunuzun kimlik sayfası, vize sayfası ve Fransa'ya giriş tarihinizi gösteren sayfanın fotokopisini, nerede kaldığınızı gösteren bir "attestation domicile" ekleyerek iadeli taahhütlü (Fransızcası "recommandé) olarak bulunduğunuz bölgedeki OFII'ye gönderin.
Doldurmanız gereken belgeler arasında OFII Visite Medicale formu da var.
Aynı zamanda gerekli evraklar kısmında yazan ya da yazmayan Türkiye'deki okulunuzdan size verilmiş bütün belgeleri vize başvurunuz sırasında mutlaka beyan edin.
Vizeniz çıktıktan sonra OFII size bir mail atarak muayene olacağınız gün ve saati bildirecek. Bu randevulara gidip gidemeyeceğinizi bildirmeyi unutmayın.

Vizeyle ilgili en çok merak edilen konulardan biri size verilen vizeyle diğer Schengen ülkelerine gidip gidemeyeceğiniz. Avrupa Birliği'nin 2010 yılındaki 265 numaralı kararına göre size verilecek olan D tipi vize ile oturma izniniz ya da "vignette"iniz olmasa dahi herhangi bir Schengen ülkesine 90 günden fazla kalmamak şartıyla gidebilirsiniz. Tecrübeyle sabit :) 
Sevgiler
Cansu&Aybüke

CampusFrance nedir ve dosya nasıl hazırlanır?

Merhaba sevgili okuyucular,
Bu başlıkta CampusFrance (CF) dosyanızı nasıl oluşturmanız gerektiğinin ayrıntılarını bulabilirsiniz. CF dosyanızı vizeye başvurmadan önce oluşturmanız gerekir ve ancak oradan onay geldikten sonra vizeye başvurabilirsiniz. Dosyanızı oluşturmaya başlamak için buraya tıklayın.

Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak CF dosyası oluşturma kılavuzuna erişebilirsiniz.
https://docs.google.com/file/d/0BwlJR2rr9xppX1dzSWgtTFRMUnc/preview

Dosyanızı oluştururken not kartınızın (transkript) Türkçe ve Fransızcasını, bir fotoğrafınızı, eğer hazırlık okuduysanız onu kanıtlayan ve üzerinde notunuzun yazdığı belgeyi ve lise diplomanızın Türkçe ve Fransızcasını eklemeniz gerekecek. Bunları bilgisayarınıza dosyanızı oluşturmaya başlamadan önce kaydederseniz dosyanızı kısa bir sürede oluşturabilirsiniz. 

Kolay gelsin
Sevgiler
Ca&Ay